Aleksi Saarela FI Forward, Rauman Lukko

SEASON 2020-21

“Hockey is tough both physically and mentally. In mental coaching, you get to discuss important things with an outsider, who helps you get perspective and find tools to regulate your own reactions, and deal with things out of your control. In all respects it pays off to commit to regular coaching meetings throughout the season. Sometimes you’ll be doing well, sometimes it’ll be during the tough times. With regular meetings, we are able to prevent frustration and have tools already in place for when challenges arise.

The coaching process has been amazing, only good things to say about it. Mirjam doesn’t give you the easy way out, but instead forces you to deal with things, by giving you space to talk. It’s been exactly what I needed. Growth takes place outside the comfort zone, so it has really benefited me to have to figure out my own solutions. Mirjam does help, but never too early, so that you have to do the necessary work first.

Many things that hinder performance can actually be mental. There’s no use sitting on them by yourself. Mental coaching is still relatively new, and it will probably take time before it’s considered a part of professional hockey by everyone, the same way strength & conditioning training is. But I believe it helps your well-being, and would benefit anyone. It also helps the team, as players get to work on themselves with an outsider, and don’t have to take all their issues into the locker-room.

I recommend giving mental coaching a try!”

 

Kuva: Elmeri Elo/ ElonKuvaus

 

“Lätkä on rankkaa fyysisesti, mutta myös henkisesti. Mentaalivalmennuksessa pääsee puhumaan tärkeistä asioista ulkopuoliselle ihmiselle, jolta saa näkökulmaa ja eväitä säädellä omia reaktioita, sekä sietää asioita joihin ei itse pysty vaikuttaa. On ollut kaikin puolin kannattavaa käydä valmennuksessa säännöllisesti koko kauden ajan. Silloin tapaamiset osuu välillä hyville ja välillä huonoille pätkille, ja on helpompi ennaltaehkäistä asioita, ennen kuin menee huuruun. Pystytään puuttua asioihin ajoissa, ja on työkaluja jo olemassa kun haasteita tulee vastaan.

Valmennusprosessi on ollut loistava juttu, pelkkää posia. Mirkku ei anna helpointa tietä, vaan pakottaa miettimään ja puhumaan antamalla tilaa. Se on ollut juuri se mitä tarvitsin. Kasvu tapahtuu epämukavuusalueella, ja on ollut toimivaa että olen joutunut itse miettimään omat ratkaisuni. Mirkku antaa kyllä apua, mutta ei liian aikasin, jotta joutuu ensin itse tekemään työn.

Monet asiat mitkä lyövät tekemistä takalukkoon, voi olla todellisuudessa henkisellä puolella. Niitä ei kannata yksin pyöritellä. Mentaalivalmennus on vielä uusi asia ja varmasti vie aikaa, ennenkuin kaikki omaksuvat sen osaksi ammattilaisuutta, kuten fyysisen harjoittelun. Koen että se kuitenkin auttaa voimaan paremmin, eikä olisi kenellekkään pahitteeksi. Siitä on joukkueelle hyötyä, kun pelaajat saa työstää omia asioita ulkopuolisen kanssa, eikä tarvitse viedä niitä koppiin.

Suosittelen kokeilemaan mentaalivalmennusta!”

Contact Us
I agree that Game Grit can save my information in order to contact me in the future *