Vilma Viitanen FI Boxing, Mikkelin Nyrkkeilijät

SEASONS 2018-23

”Vuosien myötä olen nähnyt, kuinka iso apu mentaalivalmennuksesta on. Yksilöurheilijana suorittaminen on kova paikka henkisesti. Kisatilanteessa ja kehässä olet täysin yksin, ja siksi pidän henkisen suorituskyvyn säännöllistä kehittämistä tärkeänä. Työstetyt asiat tulevat vastaan arjessa ja kisatilanteissa, kun huomaa, että tämä on nyt juuri se mistä viimeksi puhuttiin.

Tämä vuosi on ollut kasvua kansainvälisen tason ammattinyrkkeilijäksi. Olen oppinut tunnistamaan tunteitani taas entistä paremmin, valmistautumaan otteluihin, ja priorisoimaan asioita siten, että ammattiurheilijan arkeni on mahdollisimman sujuvaa ja fokus oikeissa asioissa. Isoin muutos on kuitenkin tapahtunut siinä, miten käsittelen menneitä suorituksia. Se on auttanut jaksamaan vaativaa ja kiireisestä reissuarkea paremmin.

Neljäs vuosi yhteistyötä on jälleen tuntunut tosi hyvältä. Jokaisen valmennuskerran myötä kehittyy ja on viisaampi. Kun on ollut sama valmentaja pitkään, ei tarvitse aina aloittaa alusta kertomaan omaa elämäntarinaa. Kokonaisuutena valmennusprosessimme on ollut tosi hyvä ja vaikuttanut oikeasti tärkeisiin asioihin.

Mirkku osaa kysyä oikeat kysymykset ja sanottaa sitä mitä itse olen sanonut siten, että ymmärrän sitä paremmin. Välillä voi tuntua, ettei löydä vastauksia, mutta Mirkku osaa kaivaa asioita syvemmältä, ja lopuksi vastaus aina löytyy ja tajuan jotain uutta itsestäni. Välillä ollaan pidetty tapaamisia etänä, ja koen että valmennus toimii hyvin myös FaceTimellä.”

Kuva: IBA Boxing

 

PREVIOUSLY…

”Kolmas vuosi mentaalivalmennuksessa on ollut kehityksentäyteinen ja tuottanut tulosta. Naisten sarjaan kasvaminen on onnistunut hyvin, ja suoritustila on ollut koko vuoden ajan rento, iloinen ja paineeton. Vaikka paineen tunnetta on vähemmän, on voitonhalu säilynyt ennallaan. Suoritustilani on parempi, kun tuloksen painoarvo elämässä on pienempi. Harjoituksissakin osaan paremmin kuunnella itseäni – en tule ajaneeksi itseäni loppuun, ja sitä kautta olen pystynyt ennaltaehkäisemään loukkaantumisia, pysynyt tasaisesti hyvässä kunnossa ja säilyttänyt myös nautinnon tekemiseen läpi vuoden.

Ilman mentaalivalmennusta, en olisi yksin kehittynyt näin paljoa. Mirkusta on valtavan suuri apu. Kun saa puhuttua asioita ääneen, ja Mirkku peilaa niitä minulle takaisin, tajuan asioita ja opin ajattelemaan niitä uudella tavalla. Meidän lähestymistapa perustuu paljon keskusteluun, ja se toimii minulle. Siten sisäistän asioita paremmin, eikä työskentely tunnu liian vakavalta. Mirkussa on parasta, että hän osaa kysyä minulta oikeita kysymyksiä. Vuosien myötä olen itsekin kehittynyt tässä työskentelyssä. Tajuan asioita nopeammin, ja nykyään on helpompi huomata ja ottaa puheeksi sellaisia asioita, jotka aiemmin olisi jäänyt sanomatta. Tapaamisen jälkeen on aina kaikin puolin selkeämpi olo.

Naisten sarjassa tapahtui iso harppaus vuoden aikana, ja kisakausi päättyi U22 EM-hopeamitaliin. Nyt olen taas valmiimpi tulevaan syksyyn, ja rutiinitaso kansainväliseen naisten sarjaan on korkeammalla.”

 

”Ensimmäisen vuoden jälkeen näki jo miten paljon mentaalivalmennuksen myötä oli tapahtunut muutosta, ja varsinkin nyt toisen vuoden jälkeen on helppoa nähdä, kuinka paljon siitä on ollut hyötyä. Arjessa muutosta ei aina huomaa, mutta kun katsoo taaksepäin, näkee miten paljon valmennus on auttanut. Ei pelkästään urheilussa, vaan samat asiat usein liittyvät tai ilmenevät myös muussa elämässä.

Olen oppinut valmistautumaan paremmin otteluihin, säätelemään tunnetiloja harjoituksissa, käsittelemään tappioita ja kuuntelemaan itseäni. Kuluneelta vuodelta isoimmaksi onnistumiseksi jäi mieleen ensimmäisen kansainvälisen turnauksen voitto aikuisten sarjassa.

On todella tärkeää että on joku ulkopuolinen, joka osaa kysyä oikeita asioita mitä ei itse välttämättä tajua, ja sitä kautta oppii lisää. Joskus asiat ovat todella yksinkertaisiakin, mutta vaativat sen, että joku vähän tönäisee oikeaan suuntaan. Yhteistyö Mirkun kanssa on tuntunut todella hyvältä ja olen pystynyt puhua mistä tahansa. Kaikki on mennyt tosi hyvin. On tärkeää, että tullaan hyvin toimeen, ja olen pystynyt olla oma itseni ja avoin.

Luotan Mirkkuun ja koen, että hän ymmärtää ikäiseni tapaa ajatella ja puhua asioista. Mirkku myös selittää asioita ymmärrettävästi niin, että niistä on helppo oppia. Oma ymmärrys asioista on lisääntynyt paljon, ja erilaisissa tilanteissa saatan miettiä, ”mitäköhän Mirkku tähän sanoisi”.

Kaikkien kannattaa mielestäni käyttää mentaalivalmennusta, siitä ei voi olla mitään haittaa. Siitä voi saada apua sekä urheiluun että arkielämään. Voi olla todella terapeuttista puhua, ja se usein helpottaa, kun saa käsiteltyä vaikeita asioita.”

 

Kuva: Päivi Ahola

 

“After the first year of mental coaching, you could already see how much change had taken place. Especially now after the second year, it’s easy to see how beneficial the coaching has been. In everyday life, you don’t always notice the change, but when you look back, you can see how much it has helped. Not just in sports, but the same things are often related to other aspects of life too.

I have learned to better prepare for matches, regulate my emotional states in practice, deal with losses and to listen to myself more. The biggest success of the past year was winning my first international tournament in the women’s series.

It’s really important to have someone who knows how to ask the right questions, things that you may not realize, and through that you learn. Sometimes things are really simple, you just need that nudge in the right direction.

Working with Mirjam has felt really good, and I’ve been able to talk about everything. It’s really important that we get along well, and so I’ve been able to be myself and open up. Everything has gone really well. I trust Mirjam and feel that she understands the way people my age think and talk. She also explains things in an understandable way so that it’s easy to learn. My own understanding of things has grown a lot, and sometimes in different situations I think, ‘what would Mirjam say to this’.

I think everyone should use mental coaching. It can help with both sports and everyday life. It can be really therapeutic to talk, and it often makes things easier, when you get to deal with difficult issues.”

 

Kuva: Tiia Nyholm

 

Contact Us
I agree that Game Grit can save my information in order to contact me in the future *